Strömsbergs bruk
Bokning

MASUGNEN

Efter järnmalmen har rostas och slagits sönder i små bitar fraktades järnmalmen upp till  till masugnens topp med hjälp av s.k malmhundar, små vagnar, där den skulle smältas med hjälp av träkol och lite kalk. Man vägde noggrant upp malmen, kolet och kalket ( som gjorde det lättare att få bort föroreningarna i järnmalmen)  som lades på masugnskransen och med en krok lyfte man upp luckan och släppte ned det uppmätta.
Med stora bälgar blåstes luft in genom hål i ugnen för att få upp temperaturen och malmen blir flytande, sk råjärn (tackjärn). 
Ovanpå det smälta järnet flyter slaggen från malmen, föroreningarna från järnmalmen.  Masmästaren, som skötte masugnen, öppnade upp ett hål nedtill i ugnen och lät först slaggen rinna ut åt ena hållet där de rann ut i formar och som sedan användes som byggstenar. ( Ni kan se dem på de olika byggnaderna)  och åt det andra hållet lät man det smälta järnet rinna rakt ut i sandformar som man gjort i ordning vid masugnen.  Det flytande järnet tappas efter hand av som tackjärn. Det är ett sprött, icke smidbart järn med hög kolhalt. Därefter behandlas järnet i en andra process där järnet smältes igen i smedjan där kolhalten reducerade.

Masugn i genomskärning



Masugn