Strömsbergs bruk
Bokning

Vad är kol?
Kol är trä som torrdestillerats och det betyder att trä uppvärms utan lufttillförsel och träet blir mycket tätare.  Kolet får en högre bränslevärde än trä och får snabbt en het glöd.
Man räknar med att kolningen startade 6000-8000 år sedan när man lärde sig att utvinna metall. I Sverige använde man kolet mest till att utvinna järn. Den höga temperaturen från kolet fick järnet att smälta i järnmalmen och på så sätt skilde man järnet från malmen.

De allra tidigaste kolmilor var en kolgrop där man man la ner ved och täckte över, senare började man med s.k liggmilor där veden låg och man täckte över med stybb som är en blandning mellan jord och krossad kol som gjorde att det blev syretätt. Men sen kom resmilorna som var mycket effektivare

Att resa en mila och sedan täcka den med stybb och jord krävde kunnande och omsorg. Sedan milan tänts tog själva kolningen två till tre veckor. Milan kunde ”slå” vilket innebar att instängd gas blossade upp och stybbningen kastades av – risken var stor att milan brann upp. Mindre håligheter kunde uppstå inne i milan och förorsaka ras. Kolaren måste dygnet runt vaka över milan och vara beredd att ingripa. Kolen från en mila räckte inte till mer än två dygn i masugnen, vilket alltså betydde ungefär två till tre veckors arbete I skogen.

En kolmila på 100 kubik barrved så fick man ut ca 50 kubik kol, i det röda kolhus ryms det 7000 kubik kol.
Detta kolhus, det röda, kolet här användes till smedjan när tackjärnet skulle smältas om, vid masugnen stod 6 st. kolhus, endast ett är kvar som är verkstad. Dessa 6 kolhus försörjde masugnen när man skulle utvinna järnet från järnmalmen.

Kolet till Strömsbergs bruk kolades ute i skogarna eller på kolgården. De kolmilor som kolades i skogarna fick inte ligga allt för långt bort från bruket då kolet kunde skakas sönder under transporten.  Om man går ut i skogen där det har bedrivits järnframställning kan man finna kolbottnar och rester från kolarkojor ( endast spisen vanligtvis)

För dig som vill veta mer hur man bygger och kolar en mila, klicka här



Strömsbergs Kolgård

Strömsbergs kolgård

Strömsbergs kolgård. Kolmilor under uppbyggnad

Strömsbergs kolgård

Arbetsstyrkan på Strömsbergs kolgård